Bibberend van angst in de luchtballon of toch niet?

doeiMensen die een ballonvaart maken, zullen niet over een nacht ijs gaan. Het maken van zo’n vaart heeft wel een beetje voorbereiding nodig*: wat trek je aan en wat neem ik mee in de ballon en maak ik mijn tocht in de zomer of juist in de winter? Voor sommige mensen komt daar nog een vraag bij: zal ik bang zijn in de luchtballon?

Hoogtevrees verdwijnt als sneeuw voor de zon

thuis-opstijgen-luchtballon-haarsteeg-naar-den_bosch (9)De meeste mensen die bang zijn om in een luchtballon te stappen, zullen bang zijn dat ze last krijgen van hoogtevrees. Uit onderzoek en uit ervaringen is echter gebleken dat mensen die normaal gesproken wel hoogtevrees hebben, hier in een luchtballon helemaal geen last van hebben. Van angst voor hoogtes wordt gezegd dat je hier alleen aan lijdt als je nog contact hebt met de grond, bijvoorbeeld als je op de galerij van een flat staat en naar beneden kijkt. Als je in de mand van een ballon staat, verlies je dat contact en zul je dus geen hoogtevrees ervaren. Sommige mensen zullen nog steeds bang zijn op het moment dat de ballon omhoog gaat, maar na een minuut of tien is de angst verdwenen. Het maken van een ballonvaart is dus ook geschikt voor mensen met hoogtevrees.

In een mandje: claustrofobie of niet?

S0102055-Small

En hoe zit het met mensen die last hebben van claustrofobie? Het komt voor dat mensen in de kleine ruimte van de mand bang worden, gaan zweten of in paniek raken. Belangrijk is om je te realiseren dat in een mand slechts plek is voor een beperkt aantal personen en dat de ballonvaarder dit maximum aantal niet zal overschrijden. Mocht je last hebben van claustrofobie, meld dat dan van tevoren aan de piloot, zodat hij er rekening mee kan houden.