Een nieuwe ervaring: met een luchtballon naar de ‘rand van de ruimte’

ruimte luchtballon

Het maken van een luchtballonvaart is al een hele ervaring op zich, maar een Amerikaans bedrijf wil hier een nieuwe dimensie aan geven. World View, een start-up uit Arizona, wil toeristen in een luchtballon meenemen naar de ‘rand van de ruimte’, op een hoogte van 30 kilometer. Hiervoor wordt een speciale luchtballon in elkaar gezet, die in 2016 klaar moet zijn voor passagiers. Het maken van deze bijzondere luchtballonvaart zal echter niet voor iedereen weggelegd zijn: de vaart gaat zo’n 75.000 dollar, omgerekend ongeveer 55.000 euro kosten. Er is in de capsule plaats voor 2 piloten en 6 passagiers.

Zeiltocht

Volgens World View lijkt deze speciale luchtballonvaart het meest op een zeiltocht. De reis duurt ongeveer twee uur en reikt wel twee keer zo hoog als een vliegtuig. Hierdoor wordt de ronding van de aarde zichtbaar. Vorig jaar vond een testvlucht plaats met een kleinere versie van de Voyager, zoals de luchtballon heet. Die ballon bleef toen 5 uur in de lucht. Voor toekomstige passagiers zal de complete ervaring ook zo’n 5 uur duren. Er is anderhalf uur nodig om op 30 kilometer hoogte te komen, waarna je daar 2 uur verblijft. Vervolgens duur het weer anderhalf uur voor je terug op de grond bent.

Project Loon

Het is niet voor het eerst dat er een project met een luchtballon op grote hoogte wordt uitgevoerd. Ook Project Loon stuurt luchtballonnen naar grote hoogtes. Hierbij gaat het echter niet om pleziervaarten, maar om afgelegen gebieden te voorzien van mobiel internet.