Geschiedenis

Geschiedenis van de ballonvaart

De mens droomt al lang van de mogelijkheid om te kunnen vliegen. Deze droom werd voor het eerst werkelijkheid door het gebruik van een heteluchtballon. De ontdekking van de luchtballon vond plaats in 1782. De ontdekkers van deze manier van vliegen waren twee Franse broers Etienne en Joseph Montgolfière.

De eerste tests van de gebroeders Montgolfière

De Franse broers hebben in 1782 al een aantal eerste tests gedaan om een papieren ballon de lucht in te laten gaan. Deze ballonnen waren onbemand, op de eerste plaats omdat het om een test gaat. De tweede reden om de vluchten nog onbemand te laten, is dat het niet duidelijk was of er hoger in de lucht genoeg zuurstof aanwezig is om te kunnen ademenen.

De eerste bemande tests gebeurde in 1783. Tijdens deze vlucht werden een eend, een haan en een schaap in een mand geplaatst, onder een luchtballon van 20 meter hoog. De ballon is gemaakt van papier en linnen. De tests zijn een succes, de dieren overleven het en er kan verder getest worden met mensen. Op 21 november 1983 is deze met mensen bemande vlucht een feit. De aandrijving voor de ballon is op de grond geplaatst, waardoor de ballon enkel bij de start kan opstijgen. De eerste testpersonen waren de Pilatre de Rozier en Markies d’Arlandes.

De ballonmania die volgde

Na de eerste successen rondom ballonvaart, werden er in veel landen pogingen gedaan om dit na te bootsen. Ook werden er technieken bedacht om het gebruik van de ballon te vereenvoudigen. In sommige gevallen sloeg deze fantasie een beetje door en ontstonden er ballonnen voor de toekomst, zoals die van de Duitser Dunkers. Zijn ballon zou groot genoeg zijn voor een paar honderd mensen.

De ontwikkelingen in Nederland

Ook Nederland deed mee met de ontwikkelingen op dit gebied. De eerste ballonvaart op ons grondgebied werd gedaan door de Fransman Jean-Pierre Blanchard. De Fransman zou het land rondtrekken als een vliegende kermisattractie. Na zijn dood in 1809 zette zijn vrouw dit werk door en trok daar uiteraard veel aandacht mee.

De verdere ontwikkeling

De ontwikkeling van de luchtballon gaat verder in de militaire functies. Pas in 1970 wordt de eerste Nederlandse luchtballon geïntroduceerd: De PH-BEN van Jan IJzermans. Het aantal luchtballonnen in Nederland is inmiddels opgelopen tot zo’n 430 stuks, twee keer zoveel als luchtballonvaarders.