Internettoegang in afgelegen gebieden dankzij luchtballonnen

Luchtballonnen blijken op steeds meer manieren inzetbaar te zijn. Niet alleen voor pleziervaarten, ze zouden ook elektriciteit op kunnen wekken in rampgebieden. Nu is daar weer een nieuwe functie aan toegevoegd: luchtballonnen zouden namelijk ook mobiel internet kunnen creëren op onbereikbare plekken.

Op dit moment heeft maar liefst tweederde van de wereldbevolking nog een toegang tot internet. Project Loon, zoals het project heet, moet ervoor gaan zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot internet. Door een netwerk van luchtballonnen door de ruimte te laten circuleren, kunnen mensen in afgelegen gebieden toegang krijgen tot het internet.

project loon

Techniek

De luchtballonnen die hiervoor moeten zorgen zijn echter niet zomaar luchtballonnen: ze zullen circuleren in de stratosfeer, twee keer zo hoog als vliegtuigen. Omdat er in de stratosfeer meer verschillende lagen met verschillende windsnelheden zijn, kan de ballon overal komen. Aan de hand van software algoritmes wordt bepaald waar de ballon heen moet gaan.

Het project is in juni 2013 begonnen met een pilot in Nieuw Zeeland. Ook werden er tests gedaan in Californië en het noordoosten van Brazilië, om aan de hand van deze resultaten de volgende stappen te zetten. De ballonnen blijken beter te presteren dan vooraf voorspeld werd, zo lukte het om de ballonnen 134 dagen in de lucht te houden, waar slechts 60 dagen voorspeld werd door deskundigen.

Bereik

Het bereik van één ballon is indrukwekkend: elke ballon kan toegang tot internet in een gebied met een diameter van 40 kilometer met behulp van de LTE techniek. Project Loon werkt samen met verschillende telecommunicatie-bedrijven om dit voor elkaar te krijgen.