Luchtballonnen leveren elektriciteit in rampgebieden

Het maken van een ballonvaart is niet alleen erg leuk, het inzetten van luchtballonnen blijkt ook nog eens problemen op te kunnen lossen in rampgebieden. Zo zou een speciale luchtballon vluchtelingenkampen en ziekenhuizen in rampgebieden van elektriciteit kunnen voorzien door middel van zonnecellen. We zien al een flinke toename als het komt op de aanschaf van zonnepanelen door particulieren. In de toekomst zal dit alleen nog maar meer stijgen aangezien zonnepanelen nu ook gebruikt worden om rampgebieden van elektriciteit te voorzien.

floating solar balloon

De ontwerpers zijn nog druk bezig om hun ontwerp te perfectioneren: “We zoeken nog een eenvoudige oplossing voor het opvouwen van de ballon. We willen dat het automatisch werkt, zodat hij zichzelf opvouwt als je hem leegt laat lopen”, legt Tomissi uit.Cédric Tomissi en twee andere Franse ontwerpers kwamen met dit idee, om de dure diesel generators die nu worden ingezet te vervangen. Volgens Tomissi zou de ballon met zonnecellen genoeg elektriciteit op kunnen wekken voor 50 mensen of een heel ziekenhuis.

Het idee van Tomissi en zijn collega’s is in Frankrijk en daarbuiten met veel lof ontvangen, de bedenkers ontvingen al meerdere prijzen voor hun idee. In juli 2015 hoopt het team een werkende versie van de ballon klaar te hebben. De ballon zal bedekt worden met een dun laagje plastic, waarvandaan de elektriciteit via een koord terug naar de basis wordt gestuurd. De opgewekte elektriciteit kan vervolgens direct gebruikt worden of worden opgeslagen.

De Zéphyr, zoals het ontwerp heet, kan volgens de ontwerpers ingezet worden bij een matige windkracht. Wanneer het harder waait, zal de ballon naar beneden gehaald moeten worden. In de toekomst zal hier misschien nog een oplossing voor gezocht worden. Maar zover is het nog lang niet, benadrukt Tomassi, er wordt nu alleen gefocust op het eerste model.


Zéphyr©, photovoltaic balloon by zephyr-solaire