Met een ballon de ruimte in

Dat een weerballon een stukje de ruimte in vliegt, weten we na talloze filmpjes en projecten wel. Maar waarom zou je als mens dan niet in een ballon tussen de sterren kunnen hangen? Dat moet de Spaanse uitvinder Jose Mariano Lopez-Urdiales en voormalig NASA-medewerker Steven Peterzen hebben gedacht. Met dat idee zijn ze een ultramoderne ballon gaan ontwikkelen die mensen tot bijna in de ruimte kan brengen en waar de zwaartekracht niet meer is. Voor slechts 110.000 euro kun je zo’n ritje maken.

Waar de eerste ruimtereis in een raket nog 15,5 miljoen euro kostte, gaan tickets tegenwoordig voor 200.000 euro over de toonbank en wist een jongen uit Nederland zelfs een kaartje voor ruim 73.000 euro te bemachtigen via de Mediamarkt. Volgend jaar gaat dezelfde maatschappij als waarmee de jongen vliegt, tickets verkopen van rond de 70.000 euro. Het tochtje duurt een minuut of vijf.

Hoelang de ballon erover gaat doen is nog niet bekend, maar het zou in ieder geval een stuk minder milieubelastend zijn. Het bedrijf dat de heren hebben opgericht, Zero2Infinity, haalt momenteel geld op bij investeerders en is bezig met de laatste proefvluchten. Als alles goed gaat kunnen de eerste mensen al snel de lucht in. In de ballon zijn twee piloten en is er ruimte voor vier passagiers. De eerste Russen met een dikke portemonnee zouden zich al hebben gemeld.

Een korte impressie van een tochtje naar de sterren: